Wippolder-Noord: Onze buurt, onze missie
De strijd om een sterke gemeenschap en cultuurhistorisch waardevolle huizen te behouden: "Thuis is geen steen – stop het slopen van levens"
"Vleermuizen"
Het is 8 oktober 2024 wanneer de bewoners van de Wippolder een bericht ontvangen over de buurt via de mail. De alarmbellen gaan nog niet rinkelen want zo'n berichtgeving gebeurt wel vaker: "Welke bomen worden nu gekapt? Of wie gaat een dakkapel plaatsen?". De nietsvermoedende bewoners klikken wat door in de ontvangen mail en komen bij het provinciaal blad Z-H uit. De titel luidt beschikking omgevingsvergunning Frederik Hendrikstraat, Simonsstraat en Jan Willem Frisostraat te Delft en daaronder valt te lezen over het verstoren van vleermuizen. Al snel fronsen de wenkbrauwen en staat de tijd even stil met het lezen van de volgende zin: renovatie van de Frederik Hendrikstraat 33 t/m 81, Simonsstraat 1 t/m 77 en Frederik hendrikstraat 34A en sloop-en nieuwbouw van de woonblokken aan de Simonsstraat 18 t/m 32, Jan Willem Frisostraat 2 t/m 44 en Frederik Hendrikstraat 14 t/m 32 te Delft.
Het bericht wordt nog een paar keer doorgelezen en het besef gaat hand in hand met oplopende emoties. "Sloop- en nieuwbouw werkzaamheden? Daar heb ik helemaal niks over gehoord tot nu toe, dit kan niet waar zijn". Een aantal bewoners loopt naar de buren om navraag te doen, weten zij hier misschien iets vanaf? Anderen bellen de verhuurder Woonbron op om navraag te doen. Hierop volgt begin december 2024 een gesprek met Woonbron en na de nodige onrust bij de huurders organiseert de verhuurder 3 inloopspreekuren. Hiervan werden de bewoners niet veel wijzer en vertrokken met evenveel informatie als bij binnenkomst.
"Woo-verzoeken"
Linksom of rechtsom, de feiten moesten wij boven tafel krijgen. Een bewonerscommissie werd vliegensvlug in het leven geroepen en er werd hulp gezocht bij de belangenvereniging TU Noord. Zij reageerden op onze vraag om steun en een samenwerking ontstond. De eerste actie was het indienen van Woo-verzoeken bij de Omgevingsdienst Haaglanden en bij de gemeente Delft met afschrift aan de gemeenteraad die op hun beurt vraagt om een reactie van het college van B&W. De tweede actie is de 600 uitgedeelde posters die vele ramen siert in Wippolder-Noord en de petitie die inmiddels al meer dan 600 keer is ondertekend, hierin vragen wij om een beschermde status aan de gemeente Delft.
Maar wat blijkt nou uit de ontvangen Woo-stukken? Een aantal dingen: ontbrekende rapporten waaruit zou moeten blijken hoe "slecht" de staat is van de woningen en al langer contact met de gemeente terwijl de hele buurt nog van niets wist want het is een geheim project. Wat wel opvalt is het cultuurhistorisch onderzoek met waardestelling (die nodig is voor een beschermde status) en een conceptaanvraag omgevingsvergunning. De gemeente Delft heeft verzocht aan Woonbron om een onafhankelijke cultuurhistorische waardestelling te laten opstellen maar hoe onafhankelijk is dit als de opdrachtgever sloopwensen heeft en de aanbevelingen al snel hierover gaan? Uit beide blijkt des te meer dat de woonblokken behouden moeten worden want er gaan woningen verloren in een tijd van woningnood en de wens van Woonbron is om hoger te bouwen met galerijen dus de aangrenzende koopwoningen kunnen hun privacy vaarwel zeggen. Daarnaast merkt een adviseur van de gemeente Delft op: "vanuit circulariteit heeft het niet de voorkeur om gebouwen te slopen. Verder zitten er in de straat veel mussen, een mussenkolonie zit nabij, de daken van de huidige woningen zijn daar bijzonder geschikt voor. Niet milieu gerelateerd: als je sloopt krijg je nooit meer de karakteristieke bouw en sfeer terug die er nu is".
Het idee van doorstroming door nieuwe woningen voor senioren te realiseren en gedeeltelijk woningen te verkopen, zorgt er juist voor dat de huidige senioren hun woning kwijt raken. Dus even een korte rekensom: eerst bezuinigen door 50 jaar geen onderhoud te plegen, dan roepen dat de woningen in te slechte staat zijn om het vervolgens deels te willen verkopen? Het antwoord: Woonbron faalt in haar kerntaak van een woningcorporatie en zorgt juist dat mensen hun huurwoning kwijtraken.
"Beschermde status"
Omdat wij wel degelijk de waarde van de huizen maar ook het geheel als ensemble inzien, zijn wij een petitie gestart. Wij verzoeken de gemeente Delft om de huizen een beschermde status te geven. Op deze pagina lees je hierover meer. Wij geloven namelijk dat je moet koesteren wat je hebt door onderhoud te plegen. In plaats van doen geloven dat de rekening te hoog is oplopen door 50 jaar te besparen op onderhoud en er nu geen andere weg meer is. Maar door de renovatie van de Frederik Hendrikstraat 33 t/m 81 dat in 2026 moet starten, bewijst Woonbron dat het wel degelijk mogelijk is. Alle betreffende woonblokken zijn in dezelfde jaren gebouwd en de omringende straten ook. Zie je de particuliere eigenaren slopen? Zij blijken de waarde van bezit beter te begrijpen.
Vleermuizen én bewoners verjagen
En wat doe je dan als ruim 100 huishoudens het oneens zijn met plannen? Juist, nog meer medestanders zoeken. Daarom hebben wij begin 2025 contact gezocht met erfgoedvereniging Heemschut, een vaste consulent bij de Woonbond en ook veelvuldig contact gezocht met de media en de Delftse gemeenteraad. Want van een raad mag je verwachten dat zij opkomen voor burgers. Herhaalt de geschiedenis zich? Wij delen wel dezelfde zorgen zoals in dit artikel van Hart voor Delft is te lezen. Gelukkig is het in de Vermeerstraat goed afgelopen.
En wat komt er dan voor terug?
Het moet niet gekker worden, of toch wel? Het slopen van 40 goede woningen moet 51 nieuwe woningen opleveren. Worden die vervolgens dan op enig moment 50 jaar niet meer onderhouden om vervolgens weer te slopen? Het is onverantwoord naar de huurders, omwonenden en qua duurzaamheid maar goed voor de portemonnee van Woonbron? In deze memo van Woonbron aan de gemeente Delft lees je meer over de plannen.
We voeren inmiddels als buurt al ruim een half jaar luid protest. De plannen lijken er niet door te wijzigen. De senioren wonen er immers tevreden, jong en oud kijken naar elkaar om en gezinnen wonen er prettig. Wij begrijpen dat mensen graag willen wonen in onze fijne straten maar moet dat ten koste gaan van ons en wij verjaagd worden?
Wil je ook op de hoogte blijven?
Schrijf je in om de maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen
Sluit je aan bij een betrokken gemeenschap die samen sterker staat en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen